Tavaszi hármashegyi csillagnézés
2004. március 19.

A március 19-ei újabb közös zsuzsis csillagnézésre sok jelenlegi és régi tagunk jött el: Asztalos Gyula, Balaskó Sándor, Dede Tamás, Fenyvesi András, Gyarmathy István, Horváth Attila, Kántorné (Gizi néni), Károlyi Gábor, Károlyi Gáborné (Eta), Piros András, Pál Károly, Szabó Gyöngyi, Szentkirályi Szabolcs, Szoboszlai Endre, Szűcs Péter, Sütő Tamás, Zajácz György. Családtagok, hozzátartozók és vendégek is velünk tartottak. Összességében 40-en lehettünk a kellemes programon. Gy.Pista gyors szervezésének köszönhetően projektorunk is lett... Az időjárás nem volt bíztató, de közepes minőségű csillagos ég fogadott bennünket.
Három műszerrel (TS-Astro 127/820-as refraktor, 63/840-es Telementor és Celestron 114/900 reflektor) néztük a bolygókat, a ködöket, halmazokat és a kettősöket. A látott képeket többször is összehasonlíthattuk. A vendégeknek szabad szemmel a csillagképeket, bolygókat és fontosabb csillagokat mutattuk meg tájékozódás végett.
A távcsövezés végén egy nehezebb feladatot találtam ki. Ki milyennek látja a Polarist a különböző távcsövekben?
Katalógus adat: 2.2 + 8.9 mg, 18.4", Pa 218. [Amatőrcsillagászok kézikönyve, MCSE, 2002]
A képekre mindenki emlékszik még. Ennek annyi az előtörténete, hogy egy régi Kölcseys komplex bemutató végén megcéloztuk a Polarist és többen láttak a halvány társat is...
Zárásként bent az Erdei iskolában F.Andris az előző csütörtöki előadása végét mesélte el és a parányi égitestek megközelítésének mozgóképeiből tartott egy szép Power-point-os bemutatót. Kapcsolódó vers - Kántorné Szegedy Gizella: A Vonat.

Fotó: Károlyi Gábor
Összeállította: Zajácz György


A MACSED lapokat folyamatosan fejlesztjük.