Debrecenből látható csillagképek


Csillagképek | Leírások, térképek

Rövidítése Csillagkép Magyar neve Látható
And Andromeda Androméda ősz
Aql Aquila Sas nyár
Aqr Aquarius Vízöntő ősz
Ari Aries Kos ősz
Aur Auriga Szekeres tél
Boo Bootes Ökörhajcsár tavasz
Cam Camelopardalis Zsiráf cirkumpoláris
Cap Capricornus Bak nyár
Cas Cassiopeia Kassziopeia cirkumpoláris
Cep Cepheus Cefeusz cirkumpoláris
Cet Cetus Cethal ősz
CMa Canis Maior Nagy Kutya tél
CMi Canis Minor Kis Kutya tél
Cnc Cancer Rák tél
Com Coma Berenices Bereniké haja tavasz
CrB Corona Borealis Északi Korona nyár
Crt Crater Serleg tavasz
Crv Corvus Holló tavasz
CVn Canes Venatici Vadászebek tavasz
Cyg Cygnus Hattyú nyár
Del Delphinus Delfin nyár
Dra Draco Sárkány cirkumpoláris
Equ Equuleus Csikó nyár
Eri Eridanus Eridánusz tél
Gem Gemini Ikrek tél
Her Hercules Herkules nyár
Hya Hydra Vizikígyó tavasz
Lac Lacerta Gyík ősz
Leo Leo Oroszlán tavasz
Lep Lepus Nyúl tél
Lib Libra Mérleg tavasz
LMi Leo Minor Kis Oroszlán tavasz
Lyn Lynx Hiúz tél
Lyr Lyra Lant nyár
Mon Monoceros Egyszarvú tél
Oph Ophiuchus Kígyótartó nyár
Ori Orion Orion tél
Peg Pegasus Pegazus ősz
Per Perseus Perzeusz ősz
Psc Pisces Halak ősz
Sco Scorpius Skorpió nyár
Sct Scutum Pajzs nyár
Ser Serpens Kígyó nyár
Sex Sextans Szextáns tavasz
Sge Sagitta Nyíl nyár
Sgr Sagittarius Nyilas nyár
Tau Taurus Bika tél
Tri Triamgulum Háromszög ősz
UMa Ursa Maior Nagy Medve cirkumpoláris
UMi Ursa Minor Kis Medve cirkumpoláris
Vir Virgo Szűz tavasz
Vul Vulpecula Róka nyár

Az égi tájékozódásra a csillagképek szolgálnak. A mellékelt térképeken a fontosabb téli, tavaszi, nyári és őszi csillagképek kereshetők fel.

Téli esték talán legszebb csillagképe az Orion, február elején 20 órakor éppen déli irányban a horizonttól 35 - 50° magasságban látszik. A négyszög alakú csillagkép egyik átlóját két fényes csillag alkotja, a vöröses Betelgeuse és a kékes Rigel, közöttük 3 csillag, mint az Orion öve helyezkedik el. Városon kívül az öv alatt egy ködös foltot lehet látni, ez az Orion-köd - csillagok egyik szülőhelye. A legenda szerint Orion szép ifjú volt, akire Aurora szerelme miatt az istenek irigykedtek. Emiatt Diana nyilával megölte. Az istenek kutyájával együtt az égre helyezték. Az Oriontól dél-keleti irányban látható az égbolt legfényesebb csillaga, a Sirius, a Nagy Kutya csillagkép része. A kilenc fényévre látszó csillag valóságban kettős. A halványabb társ földméretű, de naptömegű csillag.

Talán mindenki könnyűszerrel felismeri az égbolt Nagy Göncöl csillagképét, amelyet hét első- és másodrendű csillag alkot, és az irodalom Nagy Medveként emleget. Hazánkból a szekér formájú alakzat sohasem nyugszik le, ezért cirkumpolárisnak nevezzük. A kocsi két vezető "kereke", vagyis a fehéres Dubhe és Merak nevű csillag az északi irány kijelölését teszi lehetővé, május elején 21 órakor az ég tetején tartózkodik. Egyenessel összekötve őket és meghosszabbítva kb ötszörös szögtávolságban akadhatunk a közepesen fényes Sarkcsillagra. Ez egyfokos pontossággal az égbolt északi pólusán helyezkedik el. Éppen a földrajzi szélességnek megfelelő magasságban, tehát Debrecenből 47.5° magasan látszik. Az előbbi képzeletbeli egyenes csillagóraként is használható, miközben az ég legmagasabb pontján halad át, akkor a csillagóra 11-et mutat, ha pedig az északi horizont felett látszik, akkor 23 óra a csillagidő. A szekér rúdjának középső csillaga mellett szabad szemmel egy negyedrendű csillagra akadhatunk. Ezt Mizar, Alcor párnak nevezzük. Távcsövön keresztül a Mizar további két csillagra bontható. Régen a részegséget vizsgálták a Mizar, Alcor párossal. Derült éjszakán, ha valaki az égre pillantva kettőnek látta ezeket a csillagokat, akkor nyugodtan visszamehetett inni a kocsmába, de ha már csak egynek, akkor sürgősen haza kellett mennie.

A Nagy Göncöl rúdját ív alakban meghosszabbítva az Ökörhajcsár legfényesebb csillagára, az Arcturusra akadhatunk. A sárga óriás az égbolt negyedik legfényesebb csillaga. Május elején éjfélkor delel a horizont felett 60° magasságban. A csillagról érkező fénysugár 36 év alatt éri el Földünket. Maga az Ökörhajcsár csillagkép egy nagy játéksárkányra emlékeztet.

Nyári éjszakák jellegzetes alakzata a három fehérszínű fényes csillagból álló "Nagy nyári háromszög", vagyis a Vega, a Deneb és az Altair, azaz a Lant, a Hattyú és a Sas csillagképek legfényesebb tagjai. A Vega augusztus elején 22 órakor majdnem az ég tetején delel. A Vega mellett találhatunk két nagyon közeli negyedrendű csillagot, amely legalább 10 cm-es távcsövön keresztül négy csillagra bontható. 10 cm-es optikával jól látható a Lyra-gyűrűs-köd, olyan mint egy füstkarika. Több tízezer évvel korábban bekövetkezett szupernóva robbanáskor levetett gázburok tágulását figyelhetjük meg. Tőle keletre a kereszt alakú nyitott szárnyú Hattyút találjuk. Legdélebbi csillaga az Albireo, az égbolt talán legszebb kettőse, már kis távcsővel is két színes csillagra bomlik. Dél-nyugatra pedig a Sas csillagkép ismerhető fel. Az igazán tiszta augusztusi éjszakákon a Tejút ezüstösen derengő fénysávja a Hattyú és a Sas csillagképeken halad át.

Másodrendű csillagok rajzolják ki a Pegazus négyszöget. Nevezetesen a vörös Scheat, a kék Markab, a kékes Algenib, és a fehéres Alpheratz. A Pegazus csillagkép november elején este 20 órakor delel 65° magasságban. Városi fényekkel tarkított éjszakán csupán a négy csillag látszik, viszont távol a zavaró fényektől a négyszögben akár 50 halványabb csillagot is láthatunk. Közelében egy 45 ezer fényévre lévő gömbhalmazt lehet távcsővel megfigyelni. A legenda szerint Pegazus, a mesebeli szárnyas ló, annak a medúzának a véréből származott, amelyet Perseus megölt. A szárnyas ló a szárnyaló gondolatok megtestesítője. Patája nyomában fakadt Helikon hegyén az a híres forrás, melynek vize költői ihletet adott.

Összeállította: Zajácz György


A MACSED lapokat folyamatosan fejlesztjük.