A CSILLAGOS ÉG HATÁRTALAN
Nagyszalontai vendég Debrecenben 2018. november 15-én

Az 1972 óta kiválóan prosperáló egykori debreceni csillagászati szakkörünk (hivatalos nevén Magnitúdó Csillagászati Egyesület) nem csak kiemelkedő ismeretterjesztő programokat, távcsöves bemutatókat tart szerte a megyében, valamint esetenként a romániai Bihar megyében is, hanem időnként szakmai kirándulásokat is szervez Magyarországon, vagy külföldön is, például Szlovákiában, vagy éppen Erdélyben. Időnként pedig vendégelőadókat hívunk meg Debrecenbe, hogy ők is mutassák be munkájukat.

A cívisvárosi csillagászat-kedvelőkkel pár éve már kétszer is jártunk a romániai Bihar megyei hajdúvárosban, Nagyszalontán, leróva a híres csillagász-professzor Kulin György emlékszobránál a tiszteletet, aki mint sokan tudják, Szalonta szülötte volt.

2018. november 15-én aztán viszont-látogatást szerveztünk, amikor is Nagyszalontáról fogadtuk vendégelőadónkat Debrecenben, aki azonban előtte meglátogatta Hadházi Csaba, hajdúhadházi lelkes, és sok észlelést végző amatőr-csillagász társunkat is. Majd vendégünk Debrecenben bemutatta a nagyszalontai amatőr-csillagászati életet. A szomszédoló vendégelőadó Csukás Mátyás mérnök volt, aki "Változó Csillagászat - csillagászati tevékenységek Nagyszalontán" címmel, vetítéssel színesített előadást tartott a debreceni érdeklődők részére, az Újkerti Közösségi Házban. Az előadó mesélt több évtizedes csillagászati munkáiról is, bemutatta saját készítésű számítógépes programját, mely a változócsillagok észlelésénél segíthet az amatőr-csillagászoknak, valamint elmondta, hogy jómaga már körülbelül 25 ezer észlelést végzett az elmúlt évtizedekben, amit az amerikai AAVSO oklevéllel ismert el..

Mesélt még a birtokukban lévő távcsövekről, azok teljesítményéről, és az ő szakkörük munkáiról, kifejtette azonban, hogy nagyon nehéz összetartani a szalontai csillagászati életet, így bizony elismeréssel nyugtázta, hogy mi, debreceni csillagászati szakkörösök, immár 46 éve sikerrel, és megszakítás nélkül, tevékenykedünk.

A program után az előadó a közelmúltban, Romániában, magyar nyelven megjelent, Csillagok, asztrofizika mindenkinek című, 270 oldalas, csillagászati könyvét mutatta be, melyet Dr. Szabados László lektorált. A debreceniek szép számban vásárolták meg a könyvritkaságot. A szerző a jól sikerült, hangulatos esti program során dedikálta is könyvét.

Karolyi G Karolyi G Szoboszlai E Szoboszlai E

Szöveg: Szoboszlai Endre
Fotó: Károlyi Gábor és Szoboszlai Endre