A csillagos ég szépsége határtalan...
Bővülő kapcsolatok: Margitta, Albis, Szalacs

Margittán szomszédoltunk 2006. április 7.

A kapcsolatok bővítése, a civil szervezetek együttműködésének szép példája, hogy a debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület képviseletében a romániai Margittán tarthattunk csillagászati előadást. A határmenti térségek ilyen jellegű rendezvényei már előrevetíthetik a jövőbeni együttélésünket, a közös Európai Unióban.

A romániai Bihar megyében, a Berettyó-parti Margittán, jártunk 2006. április 7-én. A helyi Horváth János Társaság szíves meghívásával Szőke Ferenc barátunk vállalta a szervezőmunka dandárját, melynek köszönhetően a CARITAS nagytermében (Crisan utca 5. szám), közel száz hallgató gyűlt össze. Programunknak az Ember és világegyetem címet adtuk. Először Szoboszlai Endre tartott rövid csillagászat-történettel, és bibliai csillagászati érdekességekkel színesített beszámolót, majd Baader iskolaplanetáriumi bemutatót. Ezt követően Zajácz György, az egyesület elnöke, számítógépes képbemutatóval kísért, az új Naprendszert bemutató előadása következett. A közönségnek ajándékba adott szóróanyagaink, kártyanaptárunk, csillagászati képeslapjaink, napkelte táblázatok, csillagtérképek, és a Történelmi Magyarország csillagászattörténetét térképpel bemutató összefoglalónak nagy sikere volt. Sajnos a távcsöves bemutatóból mindössze a távcső bemutatása válhatott valóra, az égbolt borultsága miatt. A rendezvényt hangulatos baráti vacsora zárta.

A bővülő kapcsolatfejlesztés jó jele, hogy már újabb meghívást is kaptunk...

Albis 2006. május 5.

A kapcsolatok bővítésének, a mesterségesen meghúzott magyar-román határmenti együttélésnek, valamint a civil szervezetek együttműködésének szép példája, hogy a debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület képviseletében immár kétszer járhattunk a ma Romániához tartozó Pártiumban, és hamarosan ismét utazunk...

A Margittán tartott csillagászati programunk sikere után, 2006. május 5-én Albison is megrendezhettük hasonló csillagászati bemutatónkat (vetítés, iskolaplanetáriumi bemutató, távcsöves megfigyelés).

Először Albison is a huszárcsapattal szerepeltem, majd ezt követően Zajácz György kollégával utaztunk a kis határközeli településre, Albisra. A pártiumi településre is a helyi mezőgazdasági nagyvállalkozó, Oláh Sándor szíves meghívásával érkeztünk, ahol a falu és az iskola elöljárói és a helyi RMDSZ-es szervezők fogadtak.

A csillagászati műsorunkat legalább 150 fős hallgatóság (ezúttal főleg gyerekek) tekintette meg. A besötétedést követően végre a távcsöves megfigyelést is meg tudtuk tartani! A jó öreg NDK-gyártmányú Telementorral így nyújtottak élményt debreceni csillagászok, romániai magyaroknak... A közönségnek ajándékba adott egyesületi szóróanyagok, csillagtérképek, és a Történelmi Magyarország csillagászat-történetét térképpel bemutató összefoglalónak itt is nagy sikere volt. A szíves vendéglátóink elmondták: a kis településen hasonló program, ilyen technikai apparátussal, még sohasem volt...

A rendezvény (lassan-lassan inkább sorozat!) egyértelműen pozitív kisugárzásának újabb jele: legközelebb 2006. június 30-án Szalacsra (Salacea) hívtak minket, mint debreceni utazó-népszerűsítő csillagászati szakembereket...

Összeállította: Szoboszlai Endre és Zajácz György
Fotó: Szőke Ferenc


"Míg Szeged halad, Szalacs marad.."

Szalacson is csillagászkodtunk

Margitta, és Albis után 2006. június 30-án Szalacsra (Salacea) is meghívást kaptunk. Zajácz Györggyel így nekivágtunk a határközeli bihari kis település meglátogatásának, ahol még soha nem jártunk - megvallom, nem is hallottam róla soha, pedig alig fél óra a határtól, kocsival. Ez is Trianon átka!

Szalacs a régmúltban Szegeddel közel azonos helyzetben lévő település volt - mesélték a vendéglátóink. Azonban Szeged jelentősen fejlődött, míg a ma Romániához tartozó bihari faluról alig tudunk.

Talán a nyári vakáció hatása volt, hogy az eddigiektől eltérően, most viszonylag kevesebben látogattak el az iskolában tartott csillagászati programunkra. Az iskola termében előadást, vetítést, és Baader iskolaplanetáriumi bemutató tartottunk. Szerencsénkre az építmény folyosóján az egyik ablakból kiválóan láthattuk a Holdat, így a távcsöves bemutatás a teremből kilépve, mindjárt megtekinthetővé vált...

A bemutatónkat követően az albisi patronáló, Oláh Sándor vállalkozó, egy kedves falubeli házigazdához vitt minket, ahol szíves vendéglátásban részesültünk. Már éjfél is elmúlhatott, amikor Sanyi terepjárójával elvitt minket a falu határában lévő, a hortobágyi kilenclyukú hídhoz rendkívül hasonló, szalacsi négylyukú hídhoz, mely kb. a 16-17-század körül épülhetett.. Ezen kívül a híres szalacsi pincesort is láthattuk az éjszakai sötét ellenére... A faluban szinte státuszszimbólum a saját pince, így mindenki rendelkezik pincével.

A programunkon most is (mint eddig minden esetben) jelen volt a Reggeli Újság tudósítója, aki bő beszámolót írt rendezvényünkről. Az érdeklődők a lap június 4-ei számának 5. oldalán olvashatnak erről. Az érdeklődőknek ajánljuk Szalacs település honlapját is.

Szöveg: Szoboszlai Endre. Fotók: Pósán Lajos szívességéből.


A MACSED lapokat folyamatosan fejlesztjük.