Szakmai kirándulás Miskolcra
2005. szeptember 24.

Kellemes őszi időben indultunk Miskolc csillagdáit felkeresni. Egyesületünk tagjai és néhány vendég tartott velünk: Dede Tamás, Fritsch Róbert, Gere József, Gere Józsefné, Gyarmathy István, Hadházi Csaba, Kaluha Pálné, Kántorné Gizike néni, Kása János, Maczkó Emőke, Nagy Éva, Szabó Erika, Szabó Zsolt + 1 fő, Szentkirályi Szabolcs, Zajácz György.

Délelőtt a Fényi Gyula Gimnázium Csillagdáját néztük meg, ahol Somosvári Béla fogadott. A kupola alatt egy Meade 152 ED/APO EMC (f=1370) + Fornax-51 + Pulsar elektronika foglalt helyet. A műszeren keresztül a Napot és a Holdat is megfigyeltük.

Ebéd után tettünk egy laza sétát Lillafüreden a Palotaszálló körül.
Majd Diósgyőrben a kisvonat végállomásánál felmentünk a Dr. Szabó Gyula Csillagvizsgálóba. Itt Jaczkó Imre mutatta be a ma már ismeretterjesztést szolgáló bemutató helyet. Az 1962-ben készített 306/2650-es Newton-reflektor a régi korokat idézte.

Estére Braskó Sándor Androméda Csillagvizsgálójába értünk. Sajnos az időjárás ekkor már nem volt kegyes hozzánk, így a komoly műszerparkot: C8 + 300-as teleobjektív + Starlight Xpress HX 516 CCD kamera + Gemini-41 mechanika összeállítást élesben nem próbálhattuk ki.
Késő estére, élményekben gazdagon értünk haza.

Fotó: Dede Tamás, Gyarmathy István és Maczkó Emőke
Összeállította: Zajácz György


A MACSED lapokat folyamatosan fejlesztjük.