A napfogyatkozás peremén


Válogatás a NAPFOGY-listán megjelent anyagainkból

Sikerült a totál széli detektálás

Sziasztok! 8-12-99

Sikerült méréssel a totál szélét 100 - 200 méter pontossággal meghatároznom! A mérést Nagykőrös és Katonatelep között 6 km hosszan kihelyezett 33 fényérzékelő elemből álló detektor-sorral végeztem.

A detektor-sor kihelyezése után Kecskemét északi része közeléből - addigra már felhő-mentes égen - fotóztam a számomra születésnapi 4.teljes fogyatkozás totalitását. A szálas korona jóval nagyobbnak és szerteágazóbbnak tűnt, mint - a szintén maximum körüli - Hawaii (1991) fogyatkozásnál. A gyémántgyűrű-effektus igen hosszú volt, felülmúlta az indiait (1995). A peremközeli totalitás szűkre szabott idejébe két sorozat-felvétel fért bele.

Zajácz György


Konkrétumok a totál pereméről

Sziasztok! 8-13-99

Tegnap az esti szürkületben ellenőriztem a totál szélén kihelyezett fényérzékelő detektorok működését. Összhangban vannak a terepen végzett mérés eredményével. Az ott lakók elmondásai is egyeznek ezzel. Vagyis a totál északi peremére a korábban írt 100 - 200 méter pontosság reális.

Tegnap estére a totalitás diái is elkészültek. A fotózás Kecskemét északi része közelében, a peremtől kb.8 km-rel beljebb történt. Ugyanazzal a módszerrel (Minolta MD200) dolgoztam, akár Hawaiin és Indiában, vagyis a mostani fogyi a korábbi képekkel összevethető.

A totál relatív rövidségét kárpótolta a totál tartamától alig rövidebb gyémántgyűrű-effektus. 12 dia készült a totálról (100 ASA, f/8, 1/250 s - 1/2 s) A belső koronától a külső koronáig finom részletek láthatóak rajtuk. Majd 10 dia a gyémánt-gyűrűről (f/8, 1/4 s - 1/125 s). Nyomonkövethető a gyémánt-gyűrű fokozatos változása.

Néhány feljegyzés a totál környéki percekről. Spot-lámpa hatás. Jelentős fényerőcsökkenés. Érezhető hűvösödés. Hullámzó árnyéksávok a talajon. A Vénusz a totál előtt már jóval látszik, a totálban a Merkúr is. Hosszú gyémántgyűrű-effektus. A korona nagy, hosszan elnyúló, szálas szerkezetű, 4*Nap-átmérőig követhető. A koronában 1*Nap-átmérő után az egyenlítő mentén több hosszabb szál látszik. Előtte kakas-kukorékolás, utána kutya-ugatás. Az állvány hideg.

Zajácz György


További eredmények a totál pereméről

Sziasztok! 8-16-99

A hétvégén a teljesség és a hosszú gyémántgyűrű-effektus alatt készített 22 diát vizsgáltam meg és mértem ki. A rövid expozíciós idejű képeken 8 db protuberancia látható.

A hosszabb expozíciós idejű képeken a hosszan kinyúló szálkötegek is látszanak. Szám szerint 10-et vizsgáltam meg részletesebben. A Naptól 40 - 50 ívperc hosszúságban követhetőek. Belül még a klasszikus ívelt mágneses tér erővonalait követik, kintebb már kisebb eltérések is mutatkoznak. Szabad szemmel ezen szálkötegek további 40 - 50 ívperc hosszúságban látszottak. A legfeltűnőbbek az egyenlítő mentén helyezkedtek el, de a többi 'borzos' sem volt elhanyagolható. A leghosszabb idejű felvételen az ég már határozottan kék, vagyis fotografikusan nem lehetett volna sokkal hosszabb szálakat rögzíteni.

A lényeg! Az 1+10 db gyémánt-gyűrű fotó meglepetéseket tartogatott. A totál előtt és után 4 lehetséges völgy helyzete rajzolódott ki, amin keresztül a Nap 'első sugarai' látszottak.

Vasárnap este a Cívis Korzón rögtönzött napfogy utáni csillagászati bemutatót tartottunk. Ismét találkoztam a csapat többi tagjával és láttam a fotókat és a videót. Lesz mit értékelni...

Zajácz György


Teljes napfogyatkozások összehasonlítása

Sziasztok! 8-30-99

Elkészítettem egy anyagot, amelyben az általam látott négy teljes fogyit hasonlítottam össze: helyszín, időjárás, totál időtartam, látvány, korona, gyémánt-gyűrű, sötétség, fotó szempontjából.

1990.07.21. Joensuu, Pyhäselkä-tó mellett, Finnország; borult idő, a totálra az eső is eleredt. A totál 5 fok magasan, 1:33 ideig tartott. A felhők alatt a totalitás hírtelen meghökkentő sötétséget okozott, egymást sem láttuk. Aznap este a város egyetemén levetítették a repülőről készített videót: kis korona, több protuberancia, a gyémántgyűrű csodálatos. Fotók csak a részlegesről készültek.

1991.07.11. Big Island of Hawaii, Saddle Road, 2000 m magasan, USA; a gomolygó felhők szintje felett, párás a levegő, fátyolfelhők. A totál 23 fok magasan, 4:08 ideig tartott. A fény akkora, hogy a környezet még látszik, az ég nem sötét, színe a navigációs szürkületre emlékeztet. A korona 3* Nap-átmérőig követhető. A Nap peremén 3 protuberancia is észrevehető. Viszonylag hosszú (kb.2 sec) gyémántgyűrű-effektus. 10 + 1 fotó a totálról és a gyémántgyűrűről.

1995.10.24. Sariska, Rajasthan, India; kristály tiszta ég. A totál 26 fok magasan, 0:41 ideig tartott. A korona szerkezete hasonló mint a '91-es, csak jóval halványabb. A korona színtelen, szálas szerkezetű, 2.5* Nap-átmérőig követhető. A gyémántgyűrű-effektus szép és hosszú (több sec). 1 fotó a Baily-gyöngyfűzérről. 4 + 1 fotó a totálról és a gyémántgyűrűről. 2 fotón a Nap-légkör három rétege látszik: korona, kromoszféra, fotoszféra!

1999.08.11. Kecskemét északi kertek közelében, a peremtől 8 km-rel beljebb; a fogyatkozásra a felhők elvonultak, tiszta ég. A totál 58 fok magasan, 1:15 ideig tartott. A korona nagy, hosszan elnyúló, szálas szerkezetű, 4* Nap-átmérőig követhető. A koronában 1* Nap-átmérő után főképp az egyenlítő mentén több hosszabb szál látszott. Fotózás közben több fénylő protuberanciát is észrevettem. Az ég mélykék, nincs nagyon sötét, mintha a korona világítaná a tájat. A sötét emlékeztet napnyugta után kb.30 perccel a szürkület sötétjére. A gyémántgyűrű-effektus majd fél percre (!) elhúzódott. 12 + 10 fotó a totálról és a gyémántgyűrűről. A rövid expozíciójú képeken 8 db protuberancia látható. A fotókon a korona szálkötegei 40 - 50 ívperc hosszúságban követhetőek. A gyémántgyűrű fotókon 4 lehetséges völgy helyzete rajzolódott ki.

Ötödikre itt találkozhatunk :-)
2001.06.21. Madagaszkár Feltehetően maradok az extrém perem közelében ;-) az elhúzódó gyémántgyűrű-effektus miatt. A Nap mellett ott lesz a Jupiter, a Merkúr, a Szaturnusz és a Vénusz. Micsoda nap, Afrika alatt a fogyi előtt 10 órával a Jupiter súroló-fedése is várható...

Zajácz György


A MACSED lapok egyelőre még fejlesztés alatt állnak.