Egy nap, két nappal (napfogyatkozás után)


Debrecen HBN - Európa sűrűn lakott területén 38 év után 1999. augusztus 11-én kétszeres hangsebességgel végigsuhant a Hold árnyékkúpja. Ezúttal Magyarország is a napfogyatkozás totalitás sávjába került.

Csillagászok, amatőrök és érdeklődők milliói fordították tekintetüket a Nap felé. A szakemberek távcsöveken, hosszú fókuszú kamerákon keresztül rögzítették a jelenséget. A totalitás perceiben puszta szemmel is láthatóvá vált a Nap legkülső légköre a napkorona. A szálas, "kócos" szerkezet látványa bizonyára örök emlék marad. Az irányított szálak néhány fok hosszúságban pompáztak a Nap mágneses terének erővonalai mentén. A teljesség bűvöletét a gyémántgyűrű-effektus szakította meg, amint a Nap első sugarai a Hold mélyebb völgyein keresztül előbukkantak. Ismét előkerültek a napszűrők. A szürkületi sötétség amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan világosodott.


A szálas napkorona és a gyémántgyűrű tündöklése (ZAG, egyelőre az újságból scan-elve ;-)

A jelenséget követő vasárnap este a Cívis Korzón a szerencsésebbek megismerkedhettek a fogyatkozás videójával és diáival. Szeptemberben több nyilvános program várható. A felvételek kiértékelése jelenleg is tart, de eredmények már akadnak. A gyémántgyűrű felvételeken négy holdbéli völgy azonosítható. A totalitás határát pedig sikerült egy fényérzékelő detektor-sorral meghatározni, melyből a Nap pontos átmérőjére lehet következtetni.

A Hold árnyékkúpjának játékát 82 év múlva hazánkból ismét csodálhatjuk.

Zajácz György


A MACSED lapok egyelőre még fejlesztés alatt állnak.