Hawaii 1991-es napfogyatkozása
Tudósítás az évszázad napfogyatkozásáról (1991.7.11)A Keck-teleszkóp fehér kupolája

Otthonomtól 15 ezer kilométerre izgatottan vártam a nagy égi esemény bekövetkeztét. Százezer vendég a jelenség kedvéért utazott ide. Napkelte után háromnegyed órával kezdődött a fogyatkozás, majd egy óra múlva bő 4 perces sötétség állt be. Még egy óra, és a Nap ismét ugyanúgy ragyogott akár előtte.

Az európai ember két évszázada ismeri a Csendes-óceán közepén található Hawaii szigetcsoportot. Jellegzetes vulkánszigetek. Az USA 50. tagállama. Aloha, vagyis szeretetállam. Egész éven át a turisták kedvelt célpontja Oahu szigetén Honolulu, a főváros. Közismert sziget még Maui. A főszigetet két hatalmas négyezer méter feletti vulkán határozza meg. Az egyik tetején a világ legideálisabb, legnagyobb és legjobban felszerelt Obszervatórium-együttese található. Itt épült a hatalmas, 10 méter átmérőjű Keck-teleszkóp. Időközben mellé épült a másik 10 méteres távcső is, s azóta párban fürkészik az égboltot. Az 1991. július 11-ei fogyatkozás totalitás zónája éppen ezen a szigeten haladt át. A szakembereknek ideális lehetőséget biztosított a jelenség sokoldalú tanulmányozására.

A Nagy-sziget keleti fele jellegzetes trópusi éghajlatú, itt szinte állandóan esik az eső. Délen gyakoriak a friss lávafolyások. Nyugaton sivatagok vannak. A vulkánok magasabb pontjain az év egy részében hó található.

A helyi szervezők a távolról jövő érdeklődőknek a sziget nyugati felét javasolták. Az időjárás közbeszólt. Az amúgy derült Waikoloa felett napok óta nem akartak oszlani a felhők. Kis csoportunk a halászok tanácsára hallgatott. Nem az előbbi zónába, hanem a két óriás hegy között vezető nyeregútra igyekeztünk. Abban bíztunk, hogy feljuthatunk a felhők szintje fölé. Mire kétezer méter magasra értünk, előbukkant a Nap. Szűrön keresztül látszott, amint a Hold már kissé eltakarta Napunkat.

Percek alatt összeállítottam eszközeimet, és fotózni kezdtem. Körülöttem fényképezőgépek zárjai kattogtak, videókamerák zümmögtek. Korábban csak külföldi újságokban látott távcsövek fordultak a Nap felé. Mindenki a nagy jelenséget kívánta megörökíteni. Közben egyre nagyobb hányada tűnt el a Napnak. A lávatörmelékkel borított - növényzet nélküli - táj megvilágítása rohamosan csökkent, a levegő érezhetően hűlt. Mintha pontszerű fényforrás pásztázott volna. A táj kísértetiesnek tűnt. Még néhány másodperc és a Nap teljesen elfogyott. Az órám 7:28-at mutatott ekkor. Szinte éjszakai sötétség borult a vidékre. A Nap körül feltűnt a csodálatos, fehérszínű, szálas-szerkezetű Napkorona. Ez csak teljes-napfogyatkozáskor tanulmányozható. Közvetlenül a Nap körül pedig több vöröses kitüremkedést, vagyis protuberanciát vettem észre. Amire évek óta készültem azt most négy perc alatt kellett elvégeznem. A sorozatfelvétel készítése szinte kitöltötte a totalitás idejét.

Csodálatra alig maradt időm. A négy perc elmúltával felejthetetlen két másodperc következett. A Hold mögül előbukkanó első Napsugarak mint egy briliáns tündököltek. Ez a gyémántgyűrű-effektus. Ezt követően ismét csak szűrőn keresztül nézhettem a Napot. A köröttem állók - amúgy végig csendesek voltak - megtapsolták a jelenséget. Az idő melegedett, enyhe szellőt éreztem. Eszközeim pedig átnedvesedtek. A Nap egyre nagyobb hányada bukkant elő. Hamarosan kiderült, csak a magasra jutó megfigyelők jártak szerencsével. Hawaiiban az évszázad fogyatkozása ezzel véget ért.

Közben fent az Obszervatóriumban speciális munka folyt. Az óriástávcsövek a Napot tanulmányozták, látható és infravörös fényben. Először lehetett ezeket a megfigyeléseket elvégezni.

Zajácz György


A MACSED lapok egyelőre még fejlesztés alatt állnak.