Konferencia a fényszennyezésről
(Környezeti hatások, műszaki lehetőségek, jogi szabályozás)

Nyilatkozat   |   Cikk a konferenciáról   |   Fényszennyezés honlap

Fényszennyezés
A fényszennyezés korunk egyik új kihívása, az urbanizáció következménye, amely az utóbbi időben került a környezet és természetvédelem által is számításba veendő káros környezeti hatások listájára.

Az utóbbi években fokozott figyelem fordul a .világítás (az utak közvilágítása; a terek, parkok, parkolók, ipari területek térvilágítása; középületek díszvilágítása; bevásárlóközpontok tér-, reklám és kereskedelmi világítása; szórakoztató központok lézerágyúi; szálloda és vendéglátó egységek környezetének világítása; magánházak, lakóparkok dísz-, és díszítő világítása; városok ünnepi díszítő világítása, stb.) környezeti hatásai jelesül a fényszennyezés irányába. A fényszennyezés nem csak a csillagos ég látványát takarja el fénybúrával városainkban és egyre inkább falvainkban is, hanem megváltoztatja a táj képét, jellegét (ez különösen a védett természeti területeken és közelükben aggasztó), e mellett zavarja az élővilágot és esetenként a polgárok éjszakai nyugalmát nem ritkán egyben birtokháborítást is okozva.

Több kutatási eredmény azt igazolja, hogy sok vándorló madár a csillagok alapján tájékozódik, és az éjszakai világítás megzavarja a tájékozódásukat, emiatt esetenként jelentősen eltérhetnek vándorlási útvonalaiktól. E mellett a fényszennyezés szintén zavaró hatással van a többi éjszaka aktív állatcsoport élettevékenységére is.

A fényszennyezés visszaszorítása rendkívül kedvezően befolyásolná a levegő tisztaságát is. Becslések szerint a pontosabb és energiakímélő új technológiák bevezetése évi 430 ezer tonna olaj elégetését és 1,48 millió köbméter oxigén felhasználását tenné fölöslegessé, ami 250 millió eurót spórolna meg csak Olaszországban.

A fényszennyezés megakadályozása nem jelenti, hogy településeink sötétségbe boruljanak: megfelelő világítótestekkel, azok szakszerű méretezésével, elhelyezésével, működtetésével a fényszennyezés jelentősen mérsékelhető, miközben energia takarítható meg.

A közvilágítás korszerűsítését tervező városok-falvak önkormányzatainak figyelmét fel kell hívni e negatív hatással járó környezeti ártalomra, remélve, hogy sikerül megfelelő tervezéssel, és a világítótestek gondos megválasztásával megelőzni a fényszennyezés növekedését. A jó szándék azonban kevés. Törvényi szabályozásra is szükség lenne! A fényszennyezés jelentőségét mutatja, hogy több ország (pl.: Csehország, Olaszország, az USA több állama), illetve már hazai települések is (a Komárom-Esztergom megyei Dág) jogszabályokat hoztak ellene, és több tízezer tagot számláló nemzetközi szervezet (International Dark Sky Association) fogja össze az ellene folyó küzdelmet

Az olasz képviselőház nemrég határozatot fogadott el, amely arra kötelezi Itália kormányát, hogy javasolja az UNESCO-nak: nyilvánítsa az emberiség közös örökségének a csillagos eget. A kezdeményezés célja a "fényszennyeződés" világméretű terjedésének megállítása. Az olasz képviselők által elfogadott dokumentum alapján az UNESCO-nak - az Antarktisz mintájára - az éjszaka csillagos egét is fel kell vennie az emberiség közös örökségének listájára. A határozat szerint: "környezetünk pazarló és rosszul irányított világítása miatt Európa és Amerika lakosságának 90 százaléka a csillagoknak csak egy kis részét látja. A helytelenül használt mesterséges fény környezeti, társadalmi, kulturális károkat okoz, s egyben gazdasági-energetikai pazarlás".

A problémakörről már több nemzetközi konferenciát tartottak, és már több alkalommal megrendezték az USA-ban a Nemzeti Sötét-ég Hetet. Tudomásunk szerint hazánkban ilyen konferencia még nem volt.

A konferencia célja
A konferencia célja, ráirányítani a figyelmet az alábbiakra:
- a fényszennyezés a természeti és települési környezetre, a közlekedésbiztonságra, a csillagos égre gyakorolt káros hatásai,
- a fényszennyezés megakadályozásának lehetséges megoldásai (műszaki és jogi lehetőségek).

A fentieken túl célunk a törvényi szabályozás előkészítése, és felhívni az illetékesek, települési önkormányzatok, áramszolgáltató cégek, a hatóságok és a lakosság figyelmét a fényszennyezés problémájára.

Rendező:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága (HNPI),
Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi Egyesület (DNYBTE)

Társrendezők:
Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaság, Magyar Csillagászati Egyesület, Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csillagászati Szakcsoportja, MTA KTM Csillagászati Kutatóintézete, Magyar Világítástechnikáért Alapítvány

Helyszín:
Debreceni Akadémiai Bizottság székháza (Debrecen, Thomas Mann u. 49.),
2004 szeptember 22 (szerda).,
időtartam: 10-17 óráig, közben büfé ebéd.

Program:
Megnyitó, bevezető előadás: 10.00.-10.40.
Levezető elnök: Gyarmathy István igazgató-helyettes (HNPI), titkár (Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi Egyesület)

Megnyitó (10 perc): Aradi Csaba igazgató (HNPI)
Bevezető előadás (30 perc): Kolláth Zoltán tudományos igazgató-helyettes (MTA KTM Csillagászati Kutatóintézete)

Korreferátumok: 20-20 perc
1. blokk: 10.40-11.20
A fényszennyezés természetvédelmi - ökológiai, aspektusai: Csörgits Gábor vezető tanácsos (KvVM- Természetvédelmi Hivatal)
A fényszennyezés hatása a madarak viselkedésére: Halmos Gergő természetvédelmi igazgató (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület), Csörgő Tibor tudományos munkatárs (ELTE)

11.20-11.40. Kávészünet

2. blokk: 11.40-13.00
- Településfejlesztés és fényszennyezés: Gábor István megyei főépítész (HBm. Önkormányzat)
- A fényszennyezéssel kapcsolatos városüzemeltetési kérdések: Baranyi Tamás témafelelős (Debrecen MJ. Város Polgármesteri Hivatal)
- Világítástechnikai lehetőségek a fényszennyezés mérséklésére: Schwarz Péter műszaki igazgató (Tungsram-Schreder Rt.)
- A MÁV fényszennyezés-csökkentéssel kapcsolatos eredményeinek bemutatása : Tóth Kálmán főelőadó (MÁV Rt.)

13.00-14.00 Ebédszünet

3. blokk: 14.00-16.00
(Levezető elnök: Kolláth Zoltán)
- A fényszennyezéssel kapcsolatos szabályozás példái, nemzetközi kitekintés: Fényszennyezés elleni intézkedések az USA-ban és Európában: Robert L. Gent elnökségi tag (International Dark Sky Association)
- Helyi szabályozási minta ismertetése : Nagy János elnök (Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaság)
- A hazai jogi szabályozás lehetőségei: Csepregi István főosztályvezető (Országos Környezet Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság), Rózsa László főtanácsos (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)
- Hozzászólások
- Összefoglalás, a közös állásfoglalás ismertetése (Kolláth Zoltán)
- Közös állásfoglalás vitája
- Zárszó, a konferencia zárása (Kolláth Zoltán)

16.00-16.10 Szünet

16.10 Sajtótájékoztató


A MACSED lapokat folyamatosan fejlesztjük.