A Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 Debrecenben és környékén

A Csillagászat Nemzetközi Éve 2009-et Galilei első távcsöves megfigyeléseinek 400. évfordulója alkalmából a Nemzetközi Csillagászati Unió és az UNESCO (az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete) bocsátotta útjára a következő témával: "Az Univerzum: benne élsz, fedezd fel!"
A program küldetése, hogy segítse a világ polgárait abban, hogy a nappali és éjszakai égbolt segítségével újra felfedezzék helyüket az Univerzumban, ezáltal személyesen éljék át a csodákat és a felfedezést. Minden embernek rá kell ébrednie a csillagászat és az alaptudományok fontosságára mindennapi életünkben, és meg kell ismernie, hogy miként segíti a tudomány egy egyenlőbb és békésebb civilizáció megvalósítását.

    Ízelítő a programokból:
A "Kozmikus Napló" a globális rendezvények egyike. Ebben hivatásos csillagászok mindennapjait kísérhetik figyelemmel. Több, mint 50 csillagász 35 országból, akik olyan szervezeteknél dolgoznak mint az ESO, NASA, ESA, JAXA, már elkezdtek írni az életükről, arról, hogy min dolgoznak, és milyen kihívásokkal néznek szembe. A nagyközönség megismerheti, hogyan is él egy csillagász, és hogyan készülnek az úttörő tudományos eredmények.
Egy másik program a "365 Nap Csillagászat" nevet viseli, melyben a világ minden táján élő emberek írnak napi egy epizódot.
A Nemzetközi Év egy sarokpontja a "100 óra csillagászat", melyet világszerte április 2-5. között rendeznek meg, benne nyílt napokkal, élő webes közvetítésekkel, észlelési programokkal. Az egyik legfontosabb célja ennek a programnak az, hogy minél több ember nézzen bele egy távcsőbe, ahogy azt Galilei tette 400 évvel ezelőtt.
A "Földtől az Univerzumig" program csillagászati fotókból álló kiállítás szokatlan helyszíneken: parkokban és kertekben, múzeumokban, bevásárlóközpontokban és metróállomásokon. Több, mint 30 országban folynak már előkészületek ilyen kiállításra, néhány országban több helyszínen is. 15 ország az év első hónapjában 25-100 képből álló kiállítást szervez.
A Csillagászat Éve 2009 egyik fő célja az, hogy felhívja a figyelmet a fényszennyezésre, arra, hogyan tűnik el fokozatosan az égbolt csodaszép látványa a szemünk elől. A "Sötét Égbolt" program praktikus úton mutatja be a helyzetet. Ennek egyik módja a csillagszámlálási program, melyben az emberek megszámolhatják, hány csillagot látnak lakóhelyükön, az égbolt egy meghatározott részén. Ha az eredményt összehasonlítják valóban sötét helyek adataival, gyakran igen meglepő az eredmény. További (és hazai) programok listái megtalálhatók a Csillagászat Éve magyarországi hivatalos honlapján.

    Debreceni programok:
  A Magnitúdó Csillagászati Egyesület programjai (Újkerti Közösségi Ház, csütörtökönként 18 órától):
Januári programok: A Csillagászat Nemzetközi Éve.
Februári programok: Kulin György emlékezete.
Az év során minden csütörtökön - derült ég esetén - az újkerti "Szánkó-dombon" 20 órától távcsöves bemutatás.
Április 2-5. között és az év során több alkalommal "Csillagséta" a Nagytemplom előtt.
Komplex bemutatók, megyei és külön igény alapján iskolai távcsöves bemutatók és előadások.
További programok az Egyesület honlapján.
  MTA Napfizikai Obszervatóriuma programjai
A Napfizikai Obszervatórium áprilistól kezdve rendszeresen tart nappali távcsöves bemutatókat érdeklődő csoportoknak előzetes egyeztetés szerint.
Az Obszervatórium elkészíti a birtokában lévő történeti napészlelések digitalizált változatát és hálózaton keresztül hozzáférhetővé teszi. Ez lesz a magva egy későbbi napészlelés-könyvtárnak, mely Galilei észleléseivel kezdődik. Az Obszervatórium időszaki kiállítást készít a birtokában lévő magyar csillagászattörténeti emlékekből. További információk: Ludmány András, honlap.
  Az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat és a MTA Atommagkutató Intézet programjai
Március 2-7. között a XXX. Fizikus Napok a csillagászat jegyében További információk.
  A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai:
Május 16/17-én "éjszakai csillagnéző túra" lesz mind a tíz nemzeti parkban és több tájvédelmi körzetben, így a Hortobágyi Nemzeti Parkban is. A túrán amatőrcsillagászok kísérik a csoportokat.
Csillagászati program a Fecskeház Erdei Iskolában. További információ.

  "Csillagos-ég Park" a Hortobágyon
Csatlakozva az International Dark Sky Association kezdeményezéséhez a Csillagászat Nemzetközi Évében "Csillagos ég parkok" jönnek létre Magyarországon is, az erre alkalmas területeken. Az ez irányú előkészítő munka elkezdődött a Hortobágyi Nemzeti Park esetében is.
A természeti tájakat éjszaka látogatók számára felejthetetlen élményt nyújt a csillagos égbolt látványa. Ezt a táji szépséget tehetik élvezhetetlenné azok a meggondolatlan, érdemi funkció nélküli fényeket is kibocsátó infrastrukturális fejlesztések, amelyek keretében indokolatlan fényerejű fényszórók, lámpatestek kerülnek állattartó telepekre, műemlékek homlokzatára, reklámtáblák alá stb.. Az égbolt irányába kibocsátott és funkció nélküli fények visszaszorításának lehetőségével a Csillagos-ég Park az éjszakai égbolt - ami a természetes tájkép része - látványának megőrzését is szolgálja, ezzel gyermekeink és unokáink a csillagos égbolt látványát, annak szépségét öröklik.
A Csillagos-ég Park legfontosabb várható eredménye a Nemzeti Park területén a fényszennyezés megjelenésének megakadályozása és a meglévő zavaró fények csökkentése, melynek hatására az európai szinten is egyedülálló ökoszisztémák ebből fakadó veszélyeztetettsége csökken.
A park létrehozásának előkészítésére a HNPI-vel együttműködve a Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi Egyesület pályázati támogatásban részesült a "Norvég Alap"-tól, így a napokban kezdődik első fázisként a terület valós fényszennyezettségi állapotának felmérése, és az ehhez kapcsolódó biomonitoring.

A fentiekkel kapcsolatos további információ:
Gyarmathy István és Zajácz György